Odds, potodds och implicita odds för fixed limit

Potodds

I den här artikeln tar vi upp de grundläggande sakerna du behöver veta för att lära dig när du kan gå med i en pot och när det är dags att lägga din hand, då du spelar fixed limit.

Grundtanken med potodds är att du bara ska spela de händer och drag som i längden ger positiv avkastning. För att ta ett exempel, säg att det ligger $36 dollar i potten, någon satsar $4 så att det ligger $40 i potten och du måste betala $4 för att se det sista kortet, rivern. Om du nu har ett drag som du är säker att du vinner om du träffar och dina chanser att träffa är bättre än 1:10, då är det värt att betala dina $4 för att se det kortet och sedan lägga dig de gånger du inte träffar för att få betalt den gången du väl gör det.

Varför skriver vi just 1:10? Ja säg att du spelar den här situationen 10 gånger på rad, då är det sannorlikt att du en av gångerna med oddset 1:10 träffar ditt drag och vinner potten och därmed går du i längden precis jämt upp (såvida du inte kan satsa ytterligare pengar efter rivern och få någon att betala dessa satsningar, mer om detta under “Implicita odds”).

Att spela händer för att precis gå jämt upp är kanske inte den bästa strategin så därför bör man ha viss marginal mellan sina egna odds och potoddsen.

Implicita odds

Implicita odds är att dra det hela ett steg längre. Det bygger på att man tänker på pottens innehåll och eventuella satsningar längre fram.
För att ta ett exempel, säg att du har potoddsen 1:4 men dina chanser att träffa är 1:4,2. Enligt teorin om potodds är det helt korrekt att lägga sig här men om du är helt säker på att dels du vinner ifall du träffar det du är ute efter och dels att någon synar en ökning av dig som du kommer göra ifall du träffar, ja då kan du lägga till denna summa som personen synat till din vinstpott och räkna potoddsen igen.

Implicita odds är något man i början bör akta sig för då det kräver främst att man är helt säker på att någon synar dig när du väl ökat efter potten och detta är något som är mycket lätt att göra fel på.
Vi rekommenderar att folk försöka spela efter potoddsen, för om du klarar att göra det som en maskin så spelar du vinnande poker.

Hur räknar man ut potodds?

Man jämför helt enkelt antalet kort som inte ger en den bästa handen mot de som gör det. Ex:
Du har:
hJ h9
Floppen kommer:
s10 dQ c5

Vilken 8 eller Kung som helst ger dig en stege som du förmodligen vinner på. Detta ger dig först 52 – 5 = 47 kort du inte sett och av dessa är det 8 som ger dig vinst och 39 som inte gör det. Du har alltså oddsen 39:8 att inte vinna, dvs ungefär 5:1 om man avrundar en aning.

Läs fler pokertips.

Det här inlägget publicerades Friday 10 August, 2007 kl. 19:40. Du kan följa kommentarer genom RSS 2.0. Du kan hoppa till slutet och lämna en kommentar. Pingar är avstängda just nu.

Lämna en kommentar