No Limit eller Fixed Limit?

Som du säkert vet rekommenderar vi på freeroll.se dig att börja din blivande pokerkarriär med att spela Fixed Limit. I den här artikeln tänkte vi berätta lite mer ingående varför vi tagit det beslutet och även ta upp lite om skillnader mellan olika typer av Texas Hold’em.

Fixed Limit

Fixed Limit innebär som förmodligen vet att du bara kan satsa en bestämd summa varje gång. Vad innebär då detta i praktiken för ditt spelande? Svaret är ganska självklart, om man bara kan satsa bestämda summor, ganska små summor i förhållande till ens bankroll så vinner man inte så mycket i taget men samtidigt så förlorar man inte speciellt mycket de gånger man förlorar. Det är en enorm säkerhet att spela Fixed Limit jämfört med No Limit, speciellt i början när man inte har så stor bankroll och man fortfarande är lite osäker på hur olika händer ska spelas i olika lägen.

No Limit och Pot Limit

I No Limit får man som bekant när som helst satsa allt man har medan man i Pot Limit alltid får satsa minst det belopp som redan finns i potten. Båda dessa innebär en viss osäkerhet då pottens storlek kan variera väldigt mycket mellan två omgångar och det psykologiska spelet utgör en betydligt större del här än det gör i Fixed Limit. Att bluffa är något som helt klart förekommer i dessa två spel medan det i Fixed Limit är betydligt ovanligare, undantag för semi-bluffning men mer om detta i kommande artiklar.

När man spelar No Limit så är swingsen betydligt större än i Fixed Limit, det innebär att skillnaden mellan dina toppar och svackor är större och detta kan bara betyda två saker. Antingen tjänar du mycket mer pengar eller så förlorar du mycket mer. Detta är alltså en spelform som är mer svårkontrollerad och som kräver mycket mer av spelaren utöver de vanliga kunskaperna om vilka kort som ska spelas när. Här är det massor av psykologi och fingertoppskänsla som gäller om man ska överleva en längre tid.

Det absolut värsta med No Limit är scenariot då du får tilt. I det fallet önskar du verkligen att du spelade Fixed limit då dina förlustmöjligheter är begränsade till satsningarna medan du i No Limit kan tilta ordentligt och helt enkelt gå all in då du inte borde och då förlora allt du gått in med plus eventuella vinster, på en enda hand.

Slutsats:

Fixed Limit är mycket mer kontrollerat och här törs man oftast syna motståndarna om man har en mycket bra hand men inte den bästa möjliga. I No Limit om du hamnar i samma läge med en mycket bra hand men inte den absolut bästa, the nuts och motståndaren skulle gå all in då gör det mycket ont att förlora ifall du synar och det är aldrig roligt att folda även när man bör.

Det krävs otroligt mycket av en pokerspelare för att spela No Limit korrekt då det är ett väldigt komplext spel, medan man bara behöver eftersträva en maskins eller ett dataprograms beräknande säkerhet för att spela Fixed Limit korrekt och i längden vinna på det.

Det här inlägget publicerades Friday 10 August, 2007 kl. 19:30. Du kan följa kommentarer genom RSS 2.0. Du kan hoppa till slutet och lämna en kommentar. Pingar är avstängda just nu.

Lämna en kommentar