När kan man egentligen bluffa och vad är semibluff?

Något som är oklart för många nya spelare är när man kan tjäna på att bluffa och när man absolut inte bör göra det. Det är även intressant att veta när andra bluffar och dessa frågor ska vi försöka besvara i den här artikeln.

Lär känna dina motståndare

Det ideala när man sätter sig i ett bord är att vänta in Big Blind så att man själv slipper betala extra för att vara med och under den tiden, gärna ännu längre för den som har tålamod, studera motståndarna för att få en uppfattning om vilka som spelar tight, vilka spelar loose och kanske är det någon som raisar precis allting? Sånna här saker är väldigt grundläggande och även mycket viktigt att tidigt hålla ögonen öppna för.

Hur vet man om motståndaren bluffar?

Den frågan är mycket svårare att svara på när det är lämpligt att själv bluffa men jag ska göra ett försök. Genom att väga in det man vet om motståndarens tidigare spel så kan man dra slutsatser från förändringar i detta. Om han exempelvis har spelat tight hela kvällen så är vore det väl dumt att syna honom den gången han tokhöjer, även om han kanske gör det med ett litet par bara just på grund av att han spelat så tight hela kvällen. Det är helt enkelt inte värt att syna en sådan kille ifall du själv inte har något riktigt bra.

Om det däremot handlar om en som spelat ganska loose hela kvällen och du tror att han bluffar så råder jag dig att fundera på vad han kan ha, jämför detta mot vad du själv har, då du måste ha någonting hyffsat i stil med top-pair för att det kan tänkas vara vettigt att syna och sedan ta beslutet.

Det är egentligen näst intill hopplöst att veta om motspelarna bluffar men det man kan göra är att försöka lära känna deras spel så bra som möjligt och aldrig syna en bet utan att ha något att visa upp vid en eventuell syn. Mer om när man ska syna andras satsningar i en kommande artikel om Potodds.

När bör man själv bluffa? Begreppet semibluff innebär att man antingen har något och försöker utge sig för att ha något bättre än det man har med förhoppning om att alla andra ska lägga sig, eller så har man ett drag med många outs men man har ännu inte träffat och fått någonting. Skillnaden här mellan semibluff och bluff är just den att om någon skulle syna dig så har du stora chanser att träffa det du behöver för att vinna på det kommande kortet och oftast semibluffar man när det bara är rivern kvar.

Exempel på ett läge där det kan vara värt att göra en semibluff:

Dina kort:
hA h10

Bordet:
h2 s10 cQ h8

Här har du alltså bara par i 10or med ett Ess som kicker då det ligger en dam på bordet för närvarande, men du har även färgchans och chans till triss i 10or eller tvåpar i 10or och Ess vilket alla tre förmodligen skulle ge dig vinsten. Detta innebär 9 outs för färg, 2 outs för triss och 3 outs för tvåpar med Ess i topp.
Totalt 14 outs och ynka 28% chans att få in men långt ifrån omöjligt och här önskar vi helst att alla lägger sig så att du köper potten med din satsning, men om någon skulle följa med så har du dels 10orna och dels 28% chans att få något av ovanstående.

Det tål att nämnas ännu en gång att spelet i Fixed Limit är mer loose på låga nivåer än det är på högre nivåer och mellanhöga nivåer i No Limit. Därför bör man vara mycket restriktiv med sitt bluffande i början av de anledningarna att någon förmodligen kommer att syna en och även för att det krävs viss övning innan man får färdighet.

Mer om outs och beräknande i kommande artikel om Potodds och Implicita odds. Jag vill dock betona att det aldrig är lönande i längden att bluffa utan att ha någonting alls. Någonting kan innebär Ess högt eller ett litet par men att absolut inte ha något och bluffa är endast vansinne.

Läs fler pokertips.

Det här inlägget publicerades Friday 10 August, 2007 kl. 19:35. Du kan följa kommentarer genom RSS 2.0. Du kan hoppa till slutet och lämna en kommentar. Pingar är avstängda just nu.

Lämna en kommentar